Na de moestuin “Ongeloofllijke eetbare Planten”, een Moestuin….

In 2017 hebben de wijkcomités van Hoog Woluwe, in samenwerking met de groep Moestuin Timmermans, geantwoord op een Gewestelijk Project Aanvraag “ Inspireer uw Wijk”. Zo hebben ze vervolgens een gemeenschappelijke moestuin volgens het principe “ongelooflijke Eetbare Planten” gerealiseerd in samenwerking met de gemeentelijke en gewestelijke autoriteiten in het Park Timmermans.

Deze moestuin leeft in harmonie met het speelplein.

De moestuin bestaat uit: 3 kompostbakken, 6 vierkantige verhoogde plantenbakken waarin meer dan 80 variëteiten van groenten, fruit of aromatische planten worden gekweekt.

We waren het vergeten, maar de moestuin deelde deze speelplaats al met een oude boomgaard.

Waarom dus deze boomgaard niet terug laten herleven in de wijk? Tegenover de immobiliën druk beantwoordt dit project zeer duidelijk op de nijpende vraag voor het behoud van de groene ruimten in BHG. Het park Timmermans centraliseert hier in een kleine natuurlijk groene ruimte zowel ludieke als esthetische waarden maar daarnaast is het ook een plaats waar men bewust de mensen sensibiliseert voor de milieu, gezondheid en burgerschap uitdagingen van onze 21ste eeuw.

Beschrijving van het project:

De verjonging van de boomgaard zal de duurzaamheid van de rustruimte, van de toegang en van het gebruik van het speelmeubilair door de kinderen respecteren. De pallissade fruitbomen zijn gepland geworden tegen de ganse muurzijde tussen het tuinhuisje en het huisje van de gemeentelijke technici. In het midden van het park werden twee hoogstammige fruitbomen gepland in het verlengde van de 2 reeds bestaande fruitbomen. Alle gekozen bomen zijn lokale en gecertifieerde variëteiten door het Landbouw Instituut van Gembloux.

Om de bloei en vruchtdracht van de fruitbomen te stimuleren werden de muren gewit met kalk volgens een ecologische en traditionele methode. Hierdoor verkrijgt men een verhoogd reflecterend warmte effect van de zonnestralen. Vervolgens zal ook worden gelet op het beschermen de fauna door het installeren van een insectenhotel, het installeren van vleermuisniches, vogelnesten, enz. Het feit dat de tuin nu ook knapperig fruit aanbiedt, zal het gamma aan didactische en pedagogische middelen van het project verder doen ontwikkelen.

De realisatie van een muurfresco heeft ook het daglicht gezien dankzij een Gemeentelijk projectaanvraag. De ingrediënten waren “collectief, door en voor kinderen, begeleid door een artiste van Sint Lambrechts Woluwe met als thema de natuur en de stadsmoestuin! Dankzij een interactieve pedagogie hebben de kinderen van de School Charmille dankzij hun leerkrachten de natuur, de geometrie en de kleuren leren kennen “in natura”! En dit alles danzij de artistieke begeleiding van Mevrouw Mahy. Een mooi stukje poezie en levende inspiratie voor de wandelaars en bezoekers van het park.

%d blogueurs aiment cette page :