Festival Bewogen 2020 – Article BIQ

Wat een geweldig avontuur is dit festival! Een mooie grote zaal (Loods) werd voor een weekend omgetoverd tot een nomadisch atelier. Doeken in alle maten opgehangen aan de muren, kunstwerken in glinsterende kleuren op de tafels, een groot blanco doek geïnstalleerd op de vloer, wachtend om te worden beschilderd door een publiek van elke leeftijd, geslacht, nationaliteit,... De kleine St-Lambertusstraat was goed geanimeerd en de bewoners van Diwan feestten mee.

Maar wat is dit festival en wat heeft het als doel?

Het team van Op-Weule, het Nederlandstalige gemeenschapscentrum van SLW heeft ons gevraagd om deel te nemen aan de festival Bewogen.

De 3de editie van dit participatief cultuurfestival vond plaats in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 12 tot 16 februari 2020, met als doel het smeden van banden tussen oude inwoners en nieuwkomers (nieuwe inwoners, migranten), met de steun van lokale comités en vrijwilligers.

In 2019 namen een dertigtal partners deel door een reeks kleine lokale evenementen op te zetten met een brede culturele reikwijdte, gericht op gastvrijheid en onthaal.

In onze gemeente werden de activiteiten in 2020 gefocust op 2 dagen, namelijk op 14 en 15 februari, op initiatief van Op-Weule, in samenwerking met de comités van Hoog-Woluwe, de vzw Espace Diwan en Silex. De comités van Hoog-Woluwe deden van hun kant een beroep op de solidariteit van de kunstenaars van de "Open Deuren van de Kunstenaars van Sint-Lambrechts-Woluwe". Dankzij hun enthousiaste en gulle deelname hebben ze bijgedragen aan het succes van dit evenement. Laten we daaraan toevoegen dat de vzw Le Silex op 13/02 een workshop heeft voorgesteld in haar lokalen met hun kunstenaars, de migranten en 3 Woluwse kunstenaars en dat de geproduceerde werken ook werden tentoongesteld. Ook werden er in het Diwan-huis tekeningsessies georganiseerd en de mooiste tekeningen die gemaakt zijn, maakten deel uit van de tentoonstelling, wat de tijdelijke bewoners erg blij maakte!

  • Het voorgestelde thema was gastvrijheid of onthaal, migratie, rond het woord DIWAN dat in het Perzisch betekent, gewoonten, plaats van onthaal, bank, gedichtenbundel en, in het Bretons, "iets dat duwt".
  • In het Nederlands is Bewogen de verleden tijd van het werkwoord bewegen dat figuurlijk ontroeren betekent. "Probeer de kans" is het wachtwoord tussen de migranten bij vertrek...

In de grote zaal van de Loods werd een nomadisch atelier ingericht; een tentoonstelling bracht een 15-tal kunstenaars samen die positief en warm reageerden op de oproep van Catherine Bioul, de nieuwe coördinator van de Open Deur voor artiesten in SLW (in plaats van Jacques Bette en Geneviève Vermoelen) ; Verschillende fresco's werden gezamenlijk gemaakt door de jonge migrantenkunstenaars van het Diwanhuis, de bezoekers, met de welwillende adviezen van de kunstenaars; een zeer aangrijpend poëzi-voordracht in het Nederlands, Frans en Arabisch over het thema migratie en een concert van Soedanese kunstenaars, de Nijlband, waren 's avonds ook te zien. In Bistro W stelde een jonge kunstenaar uit Darfur, Soedan, genaamd Boush Musa, zijn werk tentoon waarin "hij suggestieve en levendige scènes schildert, geïnspireerd door zijn reis naar Europa en zijn zoektocht naar fysieke en emotionele verankering in de wereld om hem heen".. Een zeer ontroerend moment van uitwisseling was ook de conferentie over de huidige situatie in Soedan met Dr. S. JASPARS van SOAS, Food Studies Centre-University of London. De werken van de kunstenaars waren te koop en 50% van de opbrengst werd gedoneerd aan de Diwan-ruimte, die het huis beheert dat dagelijks door de gemeente aan de migranten ter beschikking wordt gesteld en de Woluwse gastgezinnen ondersteunt.

Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om u eraan te herinneren dat elke donatie in natura en/of financiële bijdrage op de rekening BE59 0689 3244 1526 altijd welkom is; aarzel niet om contact op te nemen met Carla Goffi: tel: 02 734 79 82 / 0496 46 39 65 voor meer informatie. E-mail : Carla.goffi@skynet.be. Ter afsluiting, een grote bravo aan iedereen voor hun betrokkenheid bij de organisatie van dit evenement dat als een succes kan worden omschreven.
Een prachtig initiatief van solidariteit en burgerschap in onze gastvrije gemeenschap!

Voor de buurtcomités van Hoog-Woluwe
Luc Jamoulle en Béatrix Tilquin

Voor de open deur van artiesten in Sint-Lambrechts-Woluwe
Catherine Bioul, met Solange Wonner en Charline Mahy

nl_BENL
fr_BEFR nl_BENL
%d bloggers liken dit: